top of page

BUKSMÄRTA

Laktosintolerans

 

Beror dina magproblem på laktosintolerans? Vårt DNA-test visar om du har genetiska anlag för primär laktosintolerans. Primär laktosintolerans är den vanligaste varianten av laktosintolerans.


Intoleransen beror då på en ärftlig genetisk variation som ger en nedsatt kapacitet att bilda laktas, vilket leder till laktasbrist och därmed problem med laktosnedbrytningen. Vid behov hjälper vi dig med dietist-rådgivning eller vidare utredningar ifall att testresultatet föranleder till det.


Rekommenderas från 14 år.

Gluten - Anlag och intolerans

Det här självprovtagningskitet ger både svar på om du har anlag för glutenintolerans eller inte, samt om du har utvecklat glutenintolerans. Det gör att du snabbt, enkelt och säkert kan påvisa eller utesluta glutenintolerans.


För att ta detta test är det viktigt att ha ätit en kost innehållande gluten. Annars är risken stor att proverna blir falskt negativa, det vill säga att sjukdomen missas. Om du har ätit glutenfritt eller gluten-reducerat och sedan återinfört gluten inför provtagning finns även då en risk för falskt negativt resultat. Hur snabbt en person reagerar immunologiskt på ett återinförande av gluten varierar stort, därför rekommenderar vi att man ska äta två till tre skivor bröd om dagen i tre veckor innan provtagning.


Rekommenderas från 4 år. Vårdnadshavare bör bedöma om provtagning är av värde för barnet.

bottom of page